Заборона на вилов раків!

З 1 грудня 2023 року до 30 червня 2024 року включно у рибогосподарських водних об’єктах Дніпропетровської області триватиме заборона на вилов річкових раків. На Кам’янському та Дніпровському водосховищах заборона діятиме з 15 грудня 2023 року.

Заборона встановлюється з метою збереження та охорони популяції цього виду біоресурсів під час природного відтворення у зв’язку з виношуванням ікри та першої линьки. Лов раків під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за яке передбачено Кодексом України про адміністративні правопорушення.

За порушення заборони передбачений штраф 340-680 грн. з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

Слід відзначити, що у випадках, коли незаконний вилов раків призводить до значного збитку навколишньому природному середовищу, особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності. Статтею 249 Кримінального кодексу України передбачено штраф у розмірах від 17 000 до 51 000 гривень, або обмеження чи позбавлення волі строком до трьох років із відшкодуванням завданих збитків.

Крім того, за кожного виловленого рака порушник зобов’язаний сплатити збитки у розмірі 3332 гривні.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці