Щодо поводження з медичними відходами

Відповідно до статті 202 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» та змін у Державних санітарно-протиепідемічних правилах і нормах щодо поводження з медичними відходами. Ці зміни набрали чинності згідно з наказом МОЗ України від 06.09.2022 року № 1602 "Про затвердження Змін до Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами".

З метою попередження негативного впливу медичних відходів на життя, здоров’я населення та довкілля, заклади сповіщають електронною комунікаційною мережею територіальний орган центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням вимог законодавства щодо поводження з відходами за місцем провадження діяльності, про передавання відходів перевізнику або суб’єкту господарювання, який отримав Ліцензію, не пізніше ніж за 12 годин до їхнього передавання

Необхідно надавати інформацію про поводження з медичними відходами на електронну пошту Державної екологічної інспекції Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) pdn@dei.gov.ua за формою, яка наведена в додатку 6 Наказу МОЗ України від 06.09.2022 року № 1602.

     Відповідно до статті 1885 КУпАП - ненадання органам, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів, радіаційної безпеки або охорону природних ресурсів,  необхідної інформації тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб - від 255 грн. до 765 грн.

У разі встановлення порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення   або захоронення, статтею 82 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність, у вигляді накладення штрафу на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 850 грн. до 1700 грн.

Окрім того, у випадку виявлення фактів забруднення засмічення, земельних ресурсів медичними відходами, можуть бути застосовані заходи цивільно-правового впливу, з подальшою передачею справ до правоохоронних органів.

Дотримуйтесь цих вимог, щоб забезпечити безпечне і ефективне поводження з медичними відходами.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці