Про посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільськогосподарських угідь у пожежонебезпечний період 2022 року

На виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 23.03.2022 року № 63 «Про посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільськогосподарських угідь у пожежонебезпечний період 2022 року», відповідно до Лісового кодексу України, законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про природно-заповідний фонд України», керуючись Положенням про Державну екологічну інспекцію Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) (нова редакція), яке затверджено наказом Держекоінспекції України від 01.06.2021 № 254, з метою запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільськогосподарських угідь у пожежонебезпечний період 2022 року, Державна екологічна інспекція Придніпровського округу повідомляє про заборону у пожежонебезпечний період відвідування лісів, в тому числі, об’єктів природно-заповідного фонду, розведення багаття у лісах та лісопосадках, заїзд транспортними засобами до лісових масивів, влаштування смітників та спалювання відходів.

Державною екологічною інспекцією Придніпровського округу розроблено та направлено на погодження до Головного управління Національної поліції України в Дніпропетровській області та Дніпропетровського обласного управління лісового та мисливського господарства План спільних заходів державного нагляду (контролю) з протидії пожежам у лісових масивах, на торфовищах, сільськогосподарських угіддях, інших земельних ділянках протягом пожежонебезпечного періоду 2022 року на території Дніпропетровської області. Проводиться роз’яснювальна робота з районними органами місцевого самоврядування щодо недопущення виникнення пожеж на об’єктах підвищеної небезпеки Дніпропетровської області.

Також, наголошуємо, що згідно Розпорядження начальника обласної військової адміністрації від 25.03.2022 року № 81/0/527-22 заборонено відвідування населення і в'їзд до лісів Дніпропетровської області транспортних засобів та іншої самохідної техніки.

Державна екологічна інспекція Придніпровського округу закликає всіх громадян, фізичних та юридичних осіб не підпалювати суху природну рослинність, сухостій та сміття, не запалювати багаття як у лісових масивах, на торфовищах, сільськогосподарських угіддях, інших земельних ділянках, так і на ділянках або поза її межами приватних будинків. Адже під час пожежі в екосистемах знищуються не тільки рослини та дерева, але й гинуть тварини, птахи та комахи, а також, їх дитинчата.

Слід нагадати, що випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 3060 грн. до 6120 грн., і на посадових осіб – від 15300 грн. до 21420 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 грн. до 12240 грн., і на посадових осіб - від 21420 грн. до 30600 грн.

За порушення вимог пожежної безпеки в лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 грн. до 4590 грн. і на посадових осіб – від 4590 грн. до 15300 грн.

За знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 4590 грн. до 15300 грн., і на посадових осіб - від 10710 грн. до 30600 грн.

У разі ж завдання природі великого збитку передбачена і кримінальна відповідальність.

Так, згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом -караються штрафом від 91800 грн. до 153000 грн. або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці