Відтепер за порушення природоохоронного законодавства в межах ПЗФ для порушників збільшаться розміри шкоди

З початку 2022 року набувають чинності зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд».

У постанові встановлюється новий Порядок обчислення розміру шкоди, заподіяної природно-заповідному фонду. А саме, переглядаються такси, що діяли до цього з 2013 року.

За формулою розрахунку, розмір шкоди збільшується у 10 разів та щорічно буде індексуватися.  Тепер порушники природоохоронного законодавства на заповідних територіях будуть сплачувати набагато більший збиток за порушення. За незаконну вирубку або пошкодження дерев штрафні санкції в залежності від ступеня пошкодження, діаметра дерева і місця його зростання становитимуть від 227 до 18,3 тисяч гривень. Передбачені і інші санкції за заборонену діяльність в межах територій та об’єктів ПЗФ.

Документ не встановлює жодних нових обмежень або заборон щодо використання природних ресурсів. Не забороняється збір ягід та грибів для задоволення власних потреб, але не для промислу, який вимагає отримання відповідного дозволу, що не є новиною.

Також, звертаємо увагу, що прийнята постанова стосується виключно територій та об’єктів природно-заповідного фонду: національних природних парків, природних заповідників, ботанічних садів, дендрологічних парків та інших об’єктів ПЗФ, де як і раніше забороняється збирати гриби, зривати рослини чи проводити будь-які інші дії, що суперечать їх положенням. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці