Виявлено факт незаконного вилову водних біоресурсів у межах ландшафтного парку місцевого значення «Світловодський»

Під час здійснення контролю по охороні рослинного та тваринного світу, запобіганню браконьєрства на території Кіровоградської області на Кременчуцькому водосховищі річки Дніпро біля с. Нагірне Олександрійського району Кіровоградської області державними інспекторами з ОНПС Придніпровського округу спільно з працівниками відділу поліції № 1 (м. Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області було виявлено і затримано 3-х користувачів водних біоресурсів та вилучено промислові знаряддя лову із бирками, власника яких буде встановлено в ході подальшої перевірки. Ними здійснено незаконний вилов водних біоресурсів без дозволу та ліміту на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Під час проведення огляду незаконно добутих водних біоресурсів встановлена наступна кількість по видовому складу: судак –10 екз., тарань (плітка) – 22 екз., карась сріблястий – 12 екз., лящ – 677 екз. Проведено розрахунок розміру шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування цінних видів риб в межах природно-заповідного фонду.

Загальний розмір заподіяної шкоди становить 216 тисяч 460 гривень.

В діях користувачів наявні ознаки кримінального правопорушення передбаченого ст. 249 Кримінального кодексу України, яким заподіяно істотну шкоду. Матеріали передано до правоохоронних органів.

До відома:

Рішенням Кіровоградської обласної ради від 18 лютого 2011 року № 89 на території Світловодського району оголошений регіональний ландшафтний парк місцевого значення «Світловодський» (далі РЛП). Рішенням № 367 від  21 вересня 2012 року був затверджений Проект організації території, охорони, відтворення та рекреаційного використання природних комплексів і об'єктів РЛП.

Законодавством України природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання.

Збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду забезпечується шляхом здійснення державного та громадського контролю за додержанням режиму їх охорони та використання, встановлення підвищеної відповідальності за порушення режиму їх охорони та використання, а також за знищення та пошкодження заповідних природних комплексів та об’єктів.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» державний контроль за додержанням режиму територій та об’єктів природно-заповідного фонду здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, тобто Державною екологічною інспекцією України та її територіальними підрозділами.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці