ПРО УТИЛІЗАЦІЮ ОПАЛОГО ЛИСТЯ

З настанням осені у містах та населених пунктах мешканцями приватних домоволодінь, житлових будинків, садівничих товариств активно розпочинається прибирання прибудинкових територій, земельних ділянках, що часто супроводжується спалюванням гілля, опалого листя, трави, побутових відходів. Метод утилізації залишків рослинності, опалого листя шляхом спалювання є поширеним серед населення та водночас небезпечним і шкідливим. Із листям, горить і сміття, що суттєво посилює забруднення повітря, вивільнюються мікрочастинки диму (шкідливі для людини речовини), поширюються захворювання, хвороби легенів, різного роду алергії. Дим від вогнищ у туманні дні може утворювати смог і надовго зависати в повітрі. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави нерідко переростає в неконтрольоване горіння, що призводить до важких наслідків, некерованих надзвичайних ситуацій. Виникає небезпека лісових пожеж, полезахисних лісових смуг, вздовж автошляхів, що може призвести до займання споруд, будинків, автотранспорту у селищах, пошкодження ліній електропередач, газопроводів з нищівними наслідками.

Державна екологічна інспекція Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) звертається з попередженням утриматися від спалювання сухої рослинності, відповідально ставитися до встановленого порядку належної утилізації та захоронення рослинності та її залишків (відходів) так як відповідальність за такі порушення є та передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, зокрема:

- статтею 771 (з нещодавно внесеними змінами) «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» - від ста вісімдесяти (3060 грн.) до трьохсот шістдесяти (6120 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот (15300 грн.) до однієї тисячі двохсот шістдесяти (21420 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

- статтею 82 «Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення» тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до Правил благоустрою населених пунктів власники приватних садиб зобов’язані утримувати у належному стані прилеглу територію, де і виникає питання утилізації опалого листя. Законодавством у сфері благоустрою населених пунктів визначено повноваження сільських, селищних і міських рад та їх виконавчих органів, в тому числі здійснення заходів з благоустрою населених пунктів; організації забезпечення на території населеного пункту чистоти і порядку. В іншому випадку в приватному домоволодінні компостування вигідніше за спалювання і є найкращим способом позбутись органічних відходів, зокрема листя, трави, соломи. Організувати у себе в господарстві компостну яму дуже просто, враховуючи, що інтернет рясніє відповідними інструкціями. При цьому компост є чудовим джерелом добрив для ґрунту.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя, сухої трави (відходів) призводить до неконтрольованих пожеж, знищення та пошкодження довкілля, тому слід пам'ятати про шкідливий вплив та утриматися від спалювання листя, гілля, залишків рослинності (відходів), зробивши свій особистий внесок у збереженні природного світу і розумної охорони навколишнього природного середовища.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці