ПРО ЗАБОРОНУ СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ РОСЛИННОСТІ

З настанням осіннього періоду у населених пунктах мешканцями приватних домоволодінь, житлових будинків, садівничих товариств активно розпочинається прибирання прибудинкових територій, земельних ділянок, що часто супроводжується спалюванням гілля, листя, трави, побутових відходів. Метод утилізації залишків рослинності, опалого листя шляхом спалювання є поширеним серед населення та водночас небезпечним і шкідливим. Із листям, горить і сміття, що суттєво посилює забруднення повітря, вивільнюються мікрочастинки диму (шкідливі для людини речовини), які спричиняють захворювання та різного роду алергії. Дим від вогнищ у туманні дні може утворювати смог і надовго зависати в повітрі. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави нерідко переростає в неконтрольоване горіння, що призводить до важких наслідків, некерованих надзвичайних ситуацій. Виникає небезпека пожеж в лісах, полезахисних лісових смугах, вздовж автошляхів, тощо.

З метою посилення контролю за дотриманням вимог пожежної безпеки, Державною екологічною інспекцією Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) постійно вживаються заходи державного нагляду щодо запобігання випалювання сухої рослинності.

Упродовж січня – вересня 2021 року державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Придніпровського округу на території Кіровоградської області виявлено 46 випадків самовільного випалювання сухої рослинності та її залишків, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, за які передбачена адміністративна відповідальність за ч.1 статті 77-1 та ч.1 статті 77 КУпАП відповідно.  Загальна сума накладених штрафів становить 159800 гривень.

Самовільне випалювання рослинності або її залишків тягне за собою накладення штрафу для громадян від 3060 грн. до 6210 грн, для посадових осіб від 15390 до 21420 грн. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу для громадян від 1530 грн. до 4590 грн., для посадових осіб – від 4590 до 15300 грн.

Державна екологічна інспекція Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) звертається з проханням утриматися від спалювання сухої рослинності та дотримуватися правил пожежної безпеки.

З метою запобігання виникненню пожеж у пожежно-небезпечний період, інспекція закликає територіальні громади Кіровоградської області впровадити організаційні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки у природних екосистемах та взяти активну участь у недопущенні фактів випалювання сухої рослинності, особливо опалого листя в населених пунктах області. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці