Розпочинається мисливський сезон 2021-2022

Мисливський сезон традиційно розпочинається із полювання на пернату дичину. Саме цей вид полювання є одним із найпопулярніших у мисливському середовищі. Для більшості мисливців справжній літньо-осінній сезон полювання починається у серпні, на території Кіровоградської області в більшості користувачів мисливських угідь розпочнеться 7 серпня після 18 години. Днями полювання на пернату дичину визначено середу, суботу, неділю. Але, звертаємо увагу, що користувачем можуть бути змінені терміни та час полювання в закріплених угіддях, тому потрібно керуватися відповідними наказами користувача мисливських угідь.

Полювання на пернату дичину проводиться у відповідності до вимог Закону України «Про мисливське господарство та полювання». Документами на право полювання (для громадян України) є: посвідчення мисливця; щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита; дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка, дозвіл на діагностичний та селекційний відстріл тощо); відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання; паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів у разі їх використання під час полювання. Зазначені документи мисливець зобов'язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред'являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.

            Державна екологічна інспекція Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) попереджає про заборону полювання на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, на відтворювальних ділянках, у межах населених пунктів, а також у заборонений час: у не дозволені для полювання строки на відповідні види тварин; у темний період доби. Забороняється полювання із застосуванням або використанням заборонених знарядь та забороненими способами, передбачені законодавством України. Не дозволено полювати без належного на те дозволу та відповідних документів. Порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання, згідно із законами України,  тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність. Законами України “Про мисливське господарство та полювання” “Про тваринний світ”, охороняється середовище перебування диких тварин та регулюються правові відносини у сфері ведення мисливського господарства. Порушення у сфері використання об’єктів тваринного світу відповідно до ч.1,2 ст. 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафів на суму від 102 до 2550 гривень (у інших випадках, де порушення полювання мало наслідок добування птахів/диких тварин, розраховується шкода відповідно до такс, затверджених Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства екології та природних ресурсів України 19.06.2017 №301/222).

Державна екологічна інспекція Придніпровського округу закликає мисливців дотримуватись правил полювання, визначених законодавством, техніки безпеки, пожежної безпеки, ветеринарно-санітарних вимог та попереджає, що впродовж сезону полювання в мисливських угіддях на підконтрольній території здійснюватиметься державний нагляд (контроль) за дотриманням мисливцями правил полювання

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці