Про порушення природоохоронного законодавства

За   результатами   планової   перевірки   проведеної   у   травні  2021 року

Державною екологічною інспекцією Придніпровського округу розраховано та пред’явлено   претензію   приватному    підприємству   «Олександрія-Еко 2019», м. Олександрія Кіровоградської області внаслідок забруднення підземних вод фільтратом сміттєзвалища твердих побутових та нетоксичних промислових відходів у розмірі 1 761 377,55 грн. та пред’явлено для сплати у добровільному порядку.

Підприємство здійснює експлуатацію сміттєзвалища твердих побутових та нетоксичних промислових відходів, яке розташоване на території Приютівської селищної ради на відстані 12 км північно-східної сторони від міста Олександрія, вздовж автодороги Олександрія - Кременчук та знаходиться на балансі Олександрійської міської ради. В ході перевірки встановлено, що зазначене сміттєзвалище експлуатується з порушенням вимог ст.35-1 Закону України «Про відходи» та Правил експлуатації полігонів побутових відходів», затверджених наказом від 01.12.2010 N435 Міністерства з питань житлово-комунального господарства України, а саме: відсутня система захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження фільтрату, Експлуатація сміттєзвалища без системи збору фільтрату призводить до забруднення підземних вод.

 

                Також, за результатами проведених перевірок протягом 2019 – 2021 років встановлено недотримання вимог природоохоронного законодавства Суботцівського сільськогосподарського комунального підприємства «Сількомунгосп», с. Суботці,  Кіровоградська область  та встановлено, що підприємством у період з 08.08.2019 по 02.02.2021 здійснювався скид недостатньо очищених зворотних вод у р. Аджамка з перевищенням нормативів ГДС по завислих речовинах, ХСК, фосфатах, азоту аммонійному, нітритах, сульфатах, БСК.

         Підприємству направлено претензію у розмірі 190568,27 грн. для добровільної сплати.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці